Vanliga frågor

Vilka material är yogamattan gjord av?

Naturligt gummi
Våra mattor har ett baslager av naturligt trädgummi från gummiträdet (Hevea Brasiliensis). Den flytande gummimassan tappas för hand från trädstammen, denna process skadar inte trädet utan trädet fortsätter att växa och gynna miljön. Gummit i våra mattor kommer från etablerade sydostasiatiska plantager. Naturgummi är giftfritt, biologiskt nedbrytbart och kan återvinnas många gånger.

Växtfiber
Den naturliga fibern kommer från stjälkarna på tropiska örter. De anses vara ett mycket ekologiskt och hållbart material. Det kan odlas utan behov av bekämpningsmedel och konstgödsel samt ger en stor avkastning under kort tid. Dessutom absorberar örterna stora mängder koldioxid från atmosfären och odlas med vatten från naturligt förekommande monsunregn.

Vi anser att naturligt växtfiber är en perfekt yta på en yogamatta eftersom den har naturliga, antibakteriella egenskaper som hjälper till att hålla mattan fri från bakterier och smuts. Den är också antistatisk och har en låg värmeledningsförmåga vilket hjälper till att hålla mattan i en behaglig temperatur under ditt yogapass. Grovheten på fibrerna ger ett mycket bra grepp på mattan. Växtfibern är fäst ovanpå naturgummit med värme och är helt fri från lim och andra kemikalier.

 

Var tillverkas yogamattorna?

Våra mattor är designade i Sverige och tillverkas för närvarande i Kina. Vi är noga med att kontrollera att vår leverantör arbetar i enlighet med internationellt erkända produkt-, kvalitets- och handelsstandarder. Alla våra mattor är handplockade av tillverkaren för att hålla en jämn, hög kvalitet.

 

Varför är EVY EIRs yogamattor bättre än andra miljövänliga mattor?

Många yogamattor på marknaden idag klassar sig själva som "miljövänliga" men innehåller samtidigt en eller flera av följande material:

  • PER (Polymer Environmental Resin) – ett ämne som startar som PVC men där det tillsätts mjukgörare och stabilisatorer. Det är ganska svårt att hitta information om PER, och vi tror absolut att det kan vara mindre skadligt än vad PVC är - men troligtvis fortfarande giftigt mot naturen. PER sägs inte heller vara biologiskt nedbrytbar.
  • TPE (Thermoplastic Elastomer) – detta ämne är en blandning av gummi och plast. Termen "thermoplastic elastomer" är ganska vag och kan betyda många saker - men i första hand är TPE en blandning av syntetiska material som inte redovisas i detalj, inte har studerats och inte bevisats vara säkra.
  • EVA (Ethylene-Vinyl Acetate) – tillverkad av icke-förnybara petrokemikalier. EVA anses generellt som säkert men det tar hundratals år för materialet att sönderdelas i marken.
  • Mikrofiber - mikrofiber är en petroleumbaserad produkt. Vissa yogamattor tillverkas för att kunna tvättas i en tvättmaskin. Problemet med tvätt av mikrofiber är att det bidrar till mikroplaster i våra hav. Mikrofiber är inte biologiskt nedbrytbart och många av dessa mattor är färgade med giftiga färgämnen.

Yogamattan Elemental från EVY EIR är tillverkad av naturliga växtmaterial som är giftfria och helt biologiskt nedbrytbara. Den är även helt fri från färgämnen och lim, snäll mot planeten och mot din kropp.

 

Min nya matta känns lite hal, vad kan jag göra?

Din yogamatta bör ha ett bra grepp från början men ytan kan ibland behöva berarbetas en period genom regelbunden yoga :) Du kan hjälpa till att påskynda processen genom att torka din matta med en fuktig trasa innan du använder den. Ju mer du använder din matta - desto bättre grepp får den.

 

Min nya matta luktar gummi, vad kan jag göra?

Nya Elemental yogamattor från oss kan lukta lite i början, ju mer du använder den ju mindre kommer den lukta. Om du vill få bort lukten snabbare kan du använda vår spray speciellt framtagen för Elemental yogamattan och spraya ovansidan (den med växtfiber) efter användning. 

 

Hur tar jag hand om min yogamatta?

Torka av mattan med en fuktig trasa och låt lufttorka, undvik att mattan bli för våt. Du kan använda en spray av mycket utspädd vinägerlösning (1 del vinäger till 20 delar vatten) eller en liknande utspädd teträdoljelösning. Undvik att lämna ute i solen under längre perioder. Och undvik extrema temperaturer.

 

Erbjuder ni rabatt om jag vill köpa flera mattor till min studio?
Kul att du vill använda våra mattor i din studio! Skicka oss ett meddelande på info@evyeir.se med dina önskemål om antal så återkommer vi.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen